Témák
119 témaUgyanazt az üzenetet gyakran több oldal viszi egyszerre. A téma ezeket a posztokat fogja össze: az elemzés egyszer készül el, és a másolatok azt öröklik.
Ugyanazt az üzenetet gyakran több oldal viszi egyszerre. A téma ezeket a posztokat fogja össze: az elemzés egyszer készül el, és a másolatok azt öröklik.
2026. szeptember 25-én két oldal osztott meg bejegyzést arról, hogy Donald Trump az amerikai dízelexport korlátozását fontolgatja a rekordmagas amerikai dízelárak miatt. A bejegyzések ezt az orosz kőolajtermékekre 2023 óta érvényes uniós importtilalommal kötik össze, és azt állítják, hogy az amerikai szállítások kiesése tovább szűkítené Európa beszerzési lehetőségeit. A hosszabb változat az amerikai részarányról, a november 3-i amerikai félidős választásról és az…
2026. 09. 25.
A keretezés szerint az uniós oroszdízel-tilalom után Európa az amerikai szállításokra szorul, ezért egy amerikai exportkorlátozás drágítaná a gázolajat, és terhelné a fuvarozást és a mezőgazdaságot. A hosszabb változat Trump nyilvános kijelentésére, a rekordárakra, a félidős választásra és az uniós egyeztetésekre épít, képe 90 napos tilalmat tulajdonít Trumpnak („Két szék között a pad alá”, „Ursuláék a szívükhöz kaptak”). A rövid változat ezt odáig viszi, hogy a korlátozás esetén „az EU leáll”. Mindkettő kihagyja, hogy a Fehér Ház és az energiaügyi miniszter a posztok előtt 1–2 nappal cáfolta az általános tilalmat, és hogy a Bizottság szerint semmi nem volt eldöntve és nem volt konkrét hiány. Kimarad az is, hogy az 50 százalék csak augusztusra igaz, és hogy Európa a fogyasztás nagyobb részét saját finomítóiban állítja elő.
Két eset összevetése, a posztok szerzőinek pártkötődését azonban forrás nem rögzíti. A keretezés most azt sugallja, hogy ha egy beszállító belpolitikai okból leállítja a dízelexportot, azzal cserben hagyja a rászoruló partnert. A 2026. február 23-i országgyűlési napló szerint a magyar kormány oldaláról, az Orbán-kormány idején ezt jelentették be: „leállítottuk a dízelszállítást Ukrajnába, ez körülbelül a dízelforgalom 10 százalékát jelenti” – ezt akkor nyomásgyakorló eszközként mutatták be. 2026 szeptemberében pedig a Világgazdaság szerint Hortay Olivér fideszes képviselő a hazai dízelválság közepén a magyar ukrajnai dízelexport mértékét firtatta. A saját exportstop tehát ott legitim eszköz volt, most a partner exportkorlátozása fenyegetésként jelenik meg.
„Trump felvetette, hogy 90 napra megtiltaná az amerikai dízel exportját.”
Trump szeptember 22-én általánosságban mondta, hogy szorgalmazta a leállítást, időtartamot nem említett. A 90 nap a Politico névtelen forrásaiból származik, és egy fehér házi tisztviselő szeptember 23-án cáfolta.
„Az EU dízelimportjának már több mint fele Amerikából érkezik.”
A Bizottság szerint augusztusban „nagyjából 50 százalék”; a „több mint fele” enyhe túlzás, és a poszt nem jelöli az időszakot. Az év addigi részére a Guardian egyharmadot ír.
„Egy amerikai exportkorlátozás tovább drágítaná az európai gázolajat, növelve a fuvarozás és a mezőgazdaság költségeit.”
Ez feltételes előrejelzés. Az Argus és a Wood Mackenzie elemzői szerint súlyos lenne az árhatás és a rakományokért folyó verseny. Egyelőre nincs korlátozás, tehát mért hatásról nem beszélhetünk.
„Ha az USA meglépi a tilalmat, „az EU leáll”.”
A Bizottság szeptember 24-én közölte, hogy nincs konkrét dízelhiány. A Guardian szerint Európa a fogyasztás mintegy 70 százalékát maga állítja elő; az Argus szerint „there's enough European diesel production to ensure that we wouldn't run out”. A kockázat az árban és a versenyben jelentkezne, nem teljes leállásban.
„A poszt a tilalmat élő, napirenden lévő tervként mutatja be, a cáfolat nélkül.”
A posztok szeptember 25-én jelentek meg, 1–2 nappal azután, hogy a Fehér Ház cáfolt, Wright pedig kijelentette: „We will not cease exports of U.S. diesel”. Ezt egyik poszt sem említi.
Ez az ellenkeretezés két forrásból áll össze. Az egyik az amerikai kormányzat két tagja: egy fehér házi tisztviselő hamisnak nevezte a 90 napos tervről szóló értesülést, Chris Wright energiaügyi miniszter pedig kijelentette, hogy nem állítják le a dízelexportot, csak arról tárgyalnak, hogyan juthat több dízel a belső piacra, önkéntes lépésekkel. A másik részben a Bizottság: szerinte semmi sincs eldöntve, jelenleg nincs konkrét dízelhiány, és hipotetikus kérdésekbe nem bocsátkozik. A keretezés kimondatlanul kisebbíti Trump saját szavait („I've called for it”), Bessent megvalósíthatósági vizsgálatát, és azt, hogy Wright maga is „kiigazításokat” és korlátozásokat emlegetett a dízel útjában. A posztokban ez az olvasat nem jelenik meg, a források viszont dokumentálják.
„Senki nem fontolgat általános dízelexport-tilalmat.”
Wright és egy fehér házi tisztviselő ezt mondta. Trump viszont szeptember 22-én nyilvánosan kijelentette, hogy „within my people” szorgalmazta a tilalmat, Bessent pedig a teljes vagy részleges tilalom megvalósíthatóságának vizsgálatáról beszélt.
„Az EU-ban jelenleg nincs konkrét dízelhiány.”
Itkonen bizottsági szóvivő mondta szeptember 24-én; a szeptember 8-i olajkoordinációs közlemény szerint a kereskedelmi és a kötelező készletek elegendőek.
„Egy exporttilalom az amerikai fogyasztóknak is többe kerülne, mert csökkentené a finomítói termelést.”
Ezt Wright és Burgum miniszter, valamint a szeptember 23-i ipari levél állítja. Érdekelt felek előrejelzése, mért adat nincs, mert tilalom nem lépett életbe.
Időrend. Tim Burchett és Russ Fuller amerikai képviselő 2026. szeptember 16-án két exporttilalmi javaslatot nyújtott be. A H.R. 10423 2026. december 31-ig tiltaná a dízelexportot. A H.R. 10422 akkor lépne életbe, ha az országos dízelár 14 egymást követő napon 5 dollár/gallon fölött van. Mindkettőt a külügyi bizottsághoz utalták, egyik sem lett törvény. Donald Trump szeptember 22-én, a Zelenszkijjel tartott találkozó előtt egy kérdésre így felelt: „Én is…
„Donald Trump 2026. szeptember 22-én nyilvánosan azt mondta, hogy szorgalmazta: ne exportálják az amerikai dízelt.”
A Roll Call leirata és a Reuters szerint Trump így fogalmazott: „I've called for that too. I said, let's not send out the diesel.” A Reuters szerint Bessent pénzügyminiszter hozzátette, hogy azt vizsgálják, megvalósítható-e egy teljes vagy részleges tilalom.
„A Politico szeptember 23-án névtelen forrásokra hivatkozva 90 napos dízelexport-tilalom tervéről írt, amit a Fehér Ház cáfolt.”
A Reuters az öt forrásra épülő Politico-hírt közölte, azzal, hogy nem tudta ellenőrizni. Ugyanaznap egy fehér házi tisztviselő cáfolta, Wright miniszter pedig kijelentette: „nobody is considering a flat ban”.
„Szeptember 25-ig nem született elfogadott amerikai dízelexport-korlátozás.”
A Bizottság szeptember 24-én azt mondta: „Nothing is decided yet.” A két képviselőházi javaslat szeptember 16-án bizottsághoz került. Elfogadott rendeletet vagy törvényt egyik megnyitott forrásban sem találtunk; ez hiány alapján tett megállapítás, nem hivatalos igazolás.
„2026 augusztusában az EU dízelimportjának mintegy 50 százaléka érkezett az Egyesült Államokból.”
Itkonen bizottsági szóvivő szeptember 24-én: „around 50%, which was the number in August this year.” A Guardian szerint az év addigi részében az arány egyharmad volt.
„Európa a fogyasztott dízel mintegy 70 százalékát saját finomítóiban állítja elő.”
A Guardian szeptember 24-i cikke közli, egyetlen sajtóforrásból; hivatalos uniós adatsort nem találtunk hozzá. A Bizottság szeptember 8-i olajkoordinációs közleménye szerint a keresletet a magasabb uniós finomítói termelés és az alternatív beszerzés fedezi.
„Az EU 2023 óta tiltja az orosz dízel behozatalát.”
A 833/2014/EU rendelet 3m. cikke a 2710-es KN-kódú kőolajtermékekre 2023. február 5-ig adott átmeneti időt; a Bizottság 2022. augusztusi tájékoztatója és az EIA 2025-ös elemzése is ezt rögzíti.
„Az amerikai dízelárak rekordot döntöttek, ami a november 3-i félidős választás előtt politikai kockázat.”
A Reuters szerint az ár rekordszinten, 6,50 dollár/gallon fölött volt; a Heatmap szerint egy évvel korábban 3,69 dollár volt. A Reuters szerint több, szoros versenyben induló republikánus jelölt követelte a tilalmat.
„Az EU magas szintű egyeztetéseket folytat az amerikai kormányzattal, hogy lebeszélje a tilalomról.”
Gill szóvivő szeptember 24-én: „high level contacts … are ongoing”, és „this is a bad idea … we're making that point … at the highest level”. A résztvevőket nem nevezte meg.
Az AI tévedhet! Az elemzést gép készíti: az ítéletet nem befolyásolja személyes meggyőződés, de az eredmény szubjektív is lehet.