Témák
145 témaUgyanazt az üzenetet gyakran több oldal viszi egyszerre. A téma ezeket a posztokat fogja össze.
Ugyanazt az üzenetet gyakran több oldal viszi egyszerre. A téma ezeket a posztokat fogja össze.
2026. október 4-én időközi önkormányzati képviselő-választást tartottak Nagykáta 5. számú egyéni választókerületében, mert a körzet 2024-ben megválasztott képviselője, Molnár István június 25-én elhunyt. Egyetlen képviselői hely volt a tét, a képviselő-testület többségét az eredmény nem érintette. A Nemzeti Választási Irodára hivatkozó beszámolók szerint a Fidesz jelöltje, Czakó Sándor Imréné 185 szavazatot (70,61%) kapott. A Tegyünk Együtt 'Kátáért Egyesület…
2026. 10. 07.
A keretezés a helyi időközi választást a Fidesz és a Tisza közötti versenyként mutatja be. A vesztes Krámli Józsefet „tiszás” vagy „a Tisza által támogatott” jelöltként nevezi meg, a 71–29 arányt „kiütésként”, „gigantikus bukásként” hangsúlyozza, és Magyar Péter várható reakcióján gúnyolódik. A kötődés valós: Krámli a helyi Tisza Sziget tagja, két Tisza Sziget kiállt mellette, és fotózkodott Magyar Péterrel. A keretezés ugyanakkor elhagyja, hogy a jelöltet egy helyi egyesület indította, és a Tisza Párt nem állított jelöltet. Azt sem mondja el, hogy egyetlen körzet egyetlen mandátumáról volt szó 22 százalékos részvétel mellett (263 szavazó), és hogy ez a körzet már áprilisban is fideszes többségű volt (443:370). A „Tisza 29%” típusú megfogalmazás pártok közötti eredményt sugall, holott a szavazólapon nem szerepelt a Tisza Párt. A hullám későbbi változatai, másnap reggelre, országos kormányzati teljesítményre vezették vissza az eredményt.
Deák Dániel elemző szeptember 21-én, amikor Tisza által támogatott jelöltek nyertek több időközin, azt írta, hogy az időközi választások eredményei önmagukban nem alkalmasak az országos erőviszonyok megállapítására, és a kormányváltás előtt ő maga is helytelenül vont le ilyen következtetéseket. Két héttel később, a nagykátai eredmény után ugyanebben a hullámban Németh Balázs és Szűcs Gábor posztja már arról szólt, hogy a nagykátaiak „Magyar Péter politikájára mondtak nemet”, illetve hogy az eredmény a kormány teljesítményének következménye. Deák maga október 4-én is fenntartotta az óvatosságot, ezért ez nem egyetlen szereplő pálfordulása, hanem eltérés ugyanazon a táboron belül.
„71–29-re kiütötte a Fidesz a tiszás jelöltet.”
A számok (70,61–29,39) helytállnak, Krámli tiszás kötődése dokumentált. A megfogalmazás azonban elhagyja, hogy formálisan egyesületi jelölt volt, és a Tisza Párt nem indított jelöltet.
„Nagykátán Tisza 29%, Fidesz 71%.”
Pártok közötti eredményt sugall, holott a szavazólapon Krámli a Tegyünk Együtt 'Kátáért Egyesület jelöltjeként szerepelt, a Tisza Párt nem indult. Egy körzet 262 érvényes szavazatáról van szó.
„Krámli József egyértelműen a Tisza Párt támogatását élvezte.”
A Magyar Nemzet állítja, de csak fotókat mutat. A Telex, a 24.hu és az Index szerint a párt hivatalosan nem támogatta, Krámli az RTL-nek azt mondta, hogy a párttól semmilyen támogatást nem kapott. Dokumentált csak a helyi Tisza Szigetek kiállása.
„Áprilisban Nagykátán a Tisza 52, a Fidesz 39 százalékot kapott, most 29–70 lett az arány (Takács Péter, Szűcs Gábor).”
A városi áprilisi eredményt egyetlen körzet időközi eredményével veti össze. A 444 szerint ugyanebben a szavazókörben a Fidesz jelöltje áprilisban is nyert, 443:370 arányban. Az 52/39 százalékos városi adatot hivatalos forrásból nem tudtam ellenőrizni.
„A Fidesz jelöltje háromszor annyi szavazatot kapott, mint a tiszás (Pócs János).”
185 és 77 szavazat: a győztes 2,4-szer annyit kapott, nem háromszor annyit.
„Magyar Péter már az eredmény estéjén azzal védekezett, hogy Krámli civil szervezet nevében indult (Németh Balázs videója).”
A videó egy órán belül jelent meg az urnazárás után. Magyar Péter ilyen tartalmú, akkor közzétett közlését sem a dossziéban, sem a tudástárban nem találtam.
Ez a keretezés a formális jelölést állítja előtérbe: Krámlit a Tegyünk Együtt 'Kátáért Egyesület indította, a Tisza Párt nem állított jelöltet, és hivatalosan nem támogatta. Így mondja a Telex, a 24.hu és az Index, Krámli pedig az RTL-nek azt nyilatkozta, hogy a párttól semmilyen támogatást nem kapott. Az RTL-nek nyilatkozó politológus szerint az időközi eredményekből nem vonható le országos következtetés. Takács Péter és a HírTV szerint Magyar Péter azt mondta, hogy Nagykátán „nem volt tiszás jelölt”. Ezt az eredeti közléssel nem tudtam ellenőrizni. A keretezés kevésbé hangsúlyozza a dokumentált kötődést: Krámli Tisza Sziget-tag, a nagykátai és a monori Tisza Sziget kiállt mellette, kampányképén a helyi Tisza Sziget emblémája szerepelt, és Magyar Péterrel fotózkodott. Azt is elhagyja, hogy augusztusban Magyar Péter a Tisza Szigetek által támogatott, formálisan független vagy egyesületi jelöltek győzelmét saját sikerként értékelte.
Magyar Péter 2026. augusztus 17-én a Tisza Szigetek által támogatott jelöltek „elsöprő győzelméhez” gratulált a makói, mátészalkai és mezőtúri időközik után. Augusztus 30-án azt írta, hogy a Tisza Szigetek és a tiszás országgyűlési képviselők által támogatott minden jelölt „fölényes, kétharmados győzelmet aratott” Enyingen, Hajdúböszörményben, Hajdúbagoson és Sárváron. A 444 szerint ezek a jelöltek hivatalosan függetlenként vagy helyi egyesület jelöltjeként indultak, ugyanúgy, mint Krámli. A győzelmeket tehát a Tisza Szigetek támogatása alapján saját sikerként értékelte. Ha a Nagykátára vonatkozó, neki tulajdonított „nem volt tiszás jelölt” kijelentés elhangzott, az ugyanilyen támogatású jelölt vereségénél a kötődés tagadása. A nagykátai kijelentés eredetijét nem találtam meg, ezért az ellentét csak feltételesen áll.
„Krámlit egy helyi egyesület indította, a Tisza Párt nem állított jelöltet.”
Az NVI-adatokra hivatkozó Globalhír, valamint a Telex, a 444 és a Magyar Nemzet is a Tegyünk Együtt 'Kátáért Egyesület jelöltjeként rögzíti.
„Krámli semmilyen támogatást nem kapott a Tisza Párttól.”
Krámli saját nyilatkozata az RTL-nek. A Telex, a 24.hu és az Index szerint a párt hivatalosan nem támogatta. Pártszintű támogatásra utaló dokumentumot nem találtam, ugyanakkor a Tisza Szigetek kiállása dokumentált.
„Nagykátán nem volt tiszás jelölt (Magyar Péternek tulajdonított állítás).”
A tulajdonítás csak Takács Péter posztjából és a HírTV hírből ismert, az eredetit nem találtam. Tartalmában félrevezető: Krámli a helyi Tisza Sziget tagja volt, két Tisza Sziget kiállt mellette, a 444 szerint maga sem titkolta tiszás kötődését.
„Az időközi választások eredményéből nem lehet országos következtetést levonni.”
Az RTL-nek nyilatkozó politológus véleménye, és alátámasztja, hogy egyetlen körzetben 263-an szavaztak (22,34%), a körzet pedig már áprilisban is fideszes többségű volt. Szakmai álláspont, nem mért adat.
Nagykáta 5. számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert a körzet 2024-ben megválasztott képviselője, Molnár István (KDNP) június 25-én elhunyt. Az önkormányzat választási oldala szerint a helyi választási bizottság július 16-án tűzte ki a választást. Czakó Sándor Imrénét és Krámli Józsefet augusztus 18-án, Szűcs Ferencet augusztus 31-én vette nyilvántartásba, az eredményt október 4-én határozatban állapította meg. A határozatok…
„Czakó Sándor Imréné 185 szavazattal (70,61%), Krámli József 77 szavazattal (29,39%) végzett, Szűcs Ferenc 0 szavazatot kapott; 263-an szavaztak, 262 érvényes szavazat, 22,34% részvétel.”
A Telex, a 444, a 24.hu, az Origo és az NVI-adatokra hivatkozó Globalhír és Infostart egybehangzóan közli. A hivatalos HVB-határozat szövegét nem tudtam kiolvasni, de létezését az önkormányzat választási oldala igazolja.
„Az eredmény kerekítve 71–29 arányú.”
A 70,61 és 29,39 százalék kerekítve 71 és 29. A győztes 2,4-szer annyi szavazatot kapott, mint a második helyezett.
„Egyetlen önkormányzati egyéni választókerület (Nagykáta 5.) egy mandátumáról volt szó, amelyet a KDNP-s Molnár István halála tett szükségessé; a testületi többséget az eredmény nem érintette.”
A Magyar Nemzet, a 444 és az Origo szerint Molnár István június 25-én hunyt el. Az Infostart szeptember 27-i cikke szerint az eredmény a városházi erőviszonyokat érdemben nem módosítja, mert mind a nyolc egyéni mandátum a Fidesz-KDNP-é volt.
„Krámli Józsefet a Tegyünk Együtt 'Kátáért Egyesület indította, a Tisza Párt nem állított jelöltet.”
A Globalhír NVI-adatai, a Telex, az Index, a Magyar Nemzet és a 444 is így rögzíti. A 444 október 3-án kiemelte, hogy a Tisza Párt nem indít jelöltet.
„Krámli a helyi Tisza Sziget tagja, a nagykátai és a monori Tisza Sziget kiállt mellette, és több közös fotón szerepelt Magyar Péterrel.”
Az Infostart szeptember 27-én mindkét Tisza Sziget kiállásáról írt. A Telex, a 24.hu és az Index a tagságot és a szelfiket rögzíti, a 444 szerint Krámli nem csinált titkot tiszás kötődéséből. A Telex a helyi csoportot „Tegyünk Egymásért”, az Infostart „Együtt Egymásért” Tisza Szigetként nevezi meg.
„A választókerülettel azonos határú szavazókörben a Fidesz jelöltje már az áprilisi országgyűlési választáson is nyert (443:370).”
A 444 október 3-i és 5-i cikke közli. Az NVI szavazóköri adatlapját nem tudtam elolvasni, így ez másodlagos forráson alapul.
„A Fidesz az áprilisi választás óta most indított először saját jelöltet időközi önkormányzati választáson.”
Az Infostart október 4-i állítását a 444 október 3-i cikke cáfolja: május 10-én Esztergom 3-as választókerületében Steindl Balázs fideszes jelöltként indult és nyert.
„Az eredmény a választás estéjén még nem volt jogerős.”
A Globalhír október 4-i cikke szerint az NVI a feldolgozottságot 100 százaléknak, a jogi állapotot „nem jogerősnek” jelölte. A jogerőre emelkedésről nem találtam forrást.
Az AI tévedhet! Az elemzést gép készíti: az ítéletet nem befolyásolja személyes meggyőződés, de az eredmény szubjektív is lehet.