Témák
119 témaUgyanazt az üzenetet gyakran több oldal viszi egyszerre. A téma ezeket a posztokat fogja össze: az elemzés egyszer készül el, és a másolatok azt öröklik.
Ugyanazt az üzenetet gyakran több oldal viszi egyszerre. A téma ezeket a posztokat fogja össze: az elemzés egyszer készül el, és a másolatok azt öröklik.
A gazdasági és energetikai miniszter 2026. augusztus 17-én azt közölte, hogy a földgázellátás mennyiségi oldalról biztosított – a tárolókban a téli fogyasztás közel hetven százalékát fedező készlet van, a szezon kezdetére közel kilencven százalékot céloznak –, ugyanakkor szerinte az előző kormány csak 2026 végéig gondoskodott az árkockázat fedezéséről, ezért 2027 januárjától az ország fedezetlen; a tárca az egész gázévet lefedő árlekötési stratégián dolgozik. Az…
2026. 08. 20.
Ez a keretezés szétválasztja az ellátás mennyiségét és árát: a tárolói töltöttséget és a többirányú importot megnyugtatónak nevezi, a 2027. január–márciusi időszakot viszont kategorikusan fedezetlenként mutatja be, grafikonon is „FEDEZETLEN” felirattal. A megoldást egy egész gázévet lefedő, átlátható árlekötési stratégiában látja, és a várható többletköltséget az előző kormány mulasztásaként keretezi. Nem részletezi, milyen pénzügyi vagy beszerzési ügyletek jártak le 2026 végén, nem hivatkozik az MVM nyilvános beszámolójában szereplő 2027-es swapokra, és nem közli, hogy a kormány maga mikor és milyen ügyletet kötött vagy köt.
Ugyanez a kormányzati oldal alig egy héttel korábban a fordított irányból támadta ugyanezt a gyakorlatot: a miniszterelnök augusztus 10-i parlamenti felszólalásában (a sajtó augusztus 14-én és 16-án számolt be róla) azt állította, hogy az MVM választás előtti, 2027-re szóló, 400 forint feletti euróárfolyamot rögzítő devizafedezeti ügylete 50 milliárd forintos kárt okozott, vagyis a 2027-es kockázatok előrehozott fedezését hibának nevezte – míg augusztus 17-én a 2027-es fedezet hiánya lett a vád. A kétféle ügylet (deviza és gázár) nem azonos, de mindkettő ugyanarra az évre szóló előrehozott fedezés, és a két értékelés egymással ellentétes irányú.
„A tél leghidegebb hónapjaira, 2027 januárjától márciusig semmilyen árlekötés nem történt.”
Az MVM 2025-ös beszámolója 2025 végén 2027-re vonatkozó vételi és eladási gázswapokat is kimutat (21, illetve 1 százalék), de havi bontást nem közöl; nyilvános ügyletszintű adat sem az állítást, sem a cáfolatát nem támasztja alá.
„A tárolói készletet a szezon kezdetére a téli fogyasztás közel kilencven százalékára emelik.”
Előretekintő vállalás; a hazai derogált uniós célszám a kapacitás 51 százaléka körül van, az MVM október 1-jei készlettartási kötelezettsége és a stratégiai készlet együtt az Oxford-anyag szerint 3,72 milliárd köbméter (a kapacitás 58 százaléka), tehát a bejelentett szint a jogszabályi minimum felett van, de nem ellenőrizhető előre.
„A 2027-es árkockázatért az előző kormány felel.”
A kormány 2026 májusa óta hivatalban van, és a bejelentés napján maga is csak stratégia kidolgozásáról számolt be; közben június végén 40,41 euró/MWh körüli TTF-jegyzés is volt. A keretezés a saját mozgástér három hónapját nem említi.
Ez a keretezés a korábbi határidős és egyéb fedezeti ügyleteket előrelátó lépésként értelmezi, amely miatt az idei évre nem jelentkezik többletköltség, és abszurdnak nevezi, hogy 2025-ben már 2027-re is teljes fedezetet vártak volna el. A felelősséget arra alapozza, hogy a gázpiaci kockázatok hónapok óta láthatók, a nyár első felében alacsonyabb árakon lehetett volna lépni, mégsem történt konkrét beszerzés vagy fedezeti ügylet, és a kormány most is csak stratégiát ígér. A miniszter által közölt tárolói és importadatokat háttérbe szorítja, és arra sem tér ki, hogy az előző kormánynak lényegesen hosszabb ideje volt 2027-re fedezetet építeni.
Ugyanaz a poszt, amely „teljesen abszurdnak” nevezi, hogy 2025-ben 2027-re is fedezetet kérjenek számon, néhány bekezdéssel később azt kéri számon, hogy a hivatalba lépése után néhány héttel a mostani kormány miért nem kötött 2027-es ügyleteket – vagyis a mércét attól függően állítja, ki van kormányon. Ehhez jön, hogy az előző kormány saját energiaügyi tárcája 2026. március 20-i közleményében a részleges fedezettséget (a 2026-os beszerzés kétharmadának rögzítése, a maradékra a Shah Deniz-részesedés mint természetes fedezet) elegendőnek és „biztos lábakon állónak” nevezte, most viszont a teljes fedezés a hivatkozott elvárás.
„A Tisza-kormány és a miniszter május óta semmit nem tett a 2027-es gázbeszerzés fedezéséért.”
Kereskedési és derivatív ügyleteket sem az MVM közzétételi listái, sem más nyilvános dokumentum nem mutat be; az MVM 2026. első féléves beszámolója csak szeptember 14-én jelenik meg. A miniszter posztja azt igazolja, hogy stratégia készül, azt nem, hogy ügylet nem köttetett.
„Parlamenti felszólalásban is javasolták a miniszternek a felkészülést, ő pedig semmitmondó válasszal ütötte el.”
A megnyitott 2026. július 13-i Országgyűlési Napló nem tartalmaz ilyen párbeszédet, és más hiteles jegyzőkönyvi hely sem került elő; az állítás csak a keretezést vivő szereplők közléseként és az azt átvevő sajtóban szerepel.
„Teljesen abszurd számon kérni, hogy 2025-ben miért nem végezték el a fedezést 2027-re is.”
Az MVM saját beszámolója szerint az árupiaci és devizakockázat kezelésének hatásos időhorizontja jellemzően 1-2 év – a 2025-ös évből a 2027-es szállítás ebbe a sávba esik –, és a társaság tényleg kötött 2027-es gázswapokat (a vételi swapok 21 százaléka) és 2027-es EUR-HUF ügyleteket is. A gyakorlat tehát létezett, csak kisebb arányban.
„A nyár első felében kedvezőbb áron lehetett volna felkészülni 2027-re.”
Az Oxford-anyag adatai szerint április 17-én 38,77, június 25-én 40,41 euró/MWh volt a front-month TTF-jegyzés, szemben a július 22-i 62,54-tel. A legalacsonyabb, április közepi szint viszont még az előző kormány hivatalban léte alatt volt.
Az ügy időrendje szűk: Kapitány István gazdasági és energetikai miniszter 2026. augusztus 17-én tette közzé bejegyzését, amelyben a tárolói készletet a téli fogyasztás közel hetven százalékára tette, a szezon kezdetére közel kilencven százalékot ígért, majd különválasztotta a mennyiséget és az árat: állítása szerint az előző kormány „ezt a lekötést csak 2026 végéig végezte el”, a tél leghidegebb hónapjaira „semmit nem kötöttek le”, ezért a tárca az egész gázévet…
„A miniszter augusztus 17-i bejelentése szerint a tárolókban a téli fogyasztás közel hetven százalékát fedező földgáz van.”
Az Oxford Institute for Energy Studies szerint július 22-én 3,7 milliárd köbméter volt a készlet, ami az átlagos november–márciusi kereslet 67 százaléka; a pontos nevezőt a tárca nem közölte, a kapacitásarányos töltöttség augusztus 19-én 65,91 százalék volt.
„A hazai földgáztárolók töltöttsége 2026. augusztus 19-én a kapacitás 65,91 százaléka volt.”
Az FGSZ nyitólapja a GIE aggregált tárolói adatai alapján ezt az értéket közli; ez más mutató, mint a téli fogyasztáshoz mért fedezettség.
„A holland TTF tőzsdei gázár 2026-ban jelentősen emelkedett, tavasszal és június végén viszont lényegesen alacsonyabb szinteken is járt.”
Az Oxford-anyag front-month adatai: április 17-én 38,77, május 19-én 51,82, június 25-én 40,41, július 22-én 62,54 euró/MWh; az Euronews augusztus 20-án 65 euró/MWh feletti árról és év eleje óta 130 százalékos emelkedésről írt.
„Mindkét oldal szerint az előző kormány, illetve az MVM árkockázati fedezete 2026 végéig terjedt.”
Kapitány István augusztus 17-i bejegyzése és Bóka János augusztus 18-i reakciója egyaránt ezt állítja; a fedezet 2026-os súlyát az MVM beszámolója is alátámasztja (a 2026-os vételi gázswapok 73, az eladási swapok 99 százaléka megkötve).
„Az MVM 2025. évi beszámolója szerint 2025 végéig a 2027-re vonatkozó vételi gázswapok 21 százaléka és az eladási swapok 1 százaléka megkötésre került, 33 euró/MWh átlagáron.”
A konszolidált beszámoló fedezeti elszámolási fejezete közli ezeket az arányokat; havi bontást, mennyiséget és partnert nem, így nem derül ki, hogy a 2027. január–márciusi egyetemes szolgáltatási igényt fedezik-e.
„Az egyetemes szolgáltatás hatósági árazása miatt a beszerzési kockázatot az MVM viseli, és e kockázat kezelése a hőmérsékletfüggő fogyasztás miatt korlátozott hatékonyságú; az árupiaci és devizakockázat kezelésének hatásos időhorizontja jellemzően legfeljebb 1-2 év.”
Mindkét megállapítás szó szerint az MVM 2025. évi konszolidált beszámolójának piaci kockázati fejezetéből származik.
„A 2026-os lakossági földgázbeszerzés kétharmadának költségét 2025-ben rögzítették, a fennmaradó részre az MVM Shah Deniz-részesedését tekintették természetes fedezetnek.”
Az akkori Energiaügyi Minisztérium 2026. március 20-i közleménye írja ezt, „a rezsivédelem 2026-os fenntartása biztos lábakon áll” címmel.
„A 2027-es árfedezeti ügyletekről nincs nyilvános, ügyletszintű adat, és a 2026. április 12. utáni ügyletekről sem: az MVM féléves beszámolója 2026. szeptember 14-én jelenik meg.”
Az MVM befektetői naptára ezt a dátumot adja meg; a közzétételi kötelezettség alá eső szerződéslistákból a kereskedési és derivatív ügyletek nem olvashatók ki.
„Az MVM választás előtt kötött, 2027-re szóló devizafedezeti ügylete 50 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek.”
A miniszterelnök parlamenti állítása; a sajtóbeszámolók maguk is jelzik, hogy realizált veszteség helyett a jelenlegi árfolyamon számolt többletköltségről van szó, és 400 forint fölé gyengülő forint esetén az ügylet akár kifizetődő is lehet. Az MVM beszámolója szerint 2025 végén a 2027-es EUR-HUF vételi ügyletek 6 százaléka volt megkötve, 418 forintos átlagárfolyamon.
Az AI tévedhet! Az elemzést gép készíti: az ítéletet nem befolyásolja személyes meggyőződés, de az eredmény szubjektív is lehet.